Om Holms
Om Holms
Historien nu og før
En af Middelfarts ældste bygninger
I en af Middelfarts mest velbevaret bygninger er der i dag drevet restaurant af Liselotte Barfoed.
At komme på Holms, er som at træde ind i en lille tidslomme, hvor du mærker atmosfæren, fra dengang hvor maden var hjemmelavet, og hvor du skulle være hjemme når gadelygterne tændte.
På Holms serveres der god gammeldags mad, i en tidløs atmosfære og omgivelser der er holdt i stilen gennem årene.
Øl stuen
I gamle dage var ølstuen et sted hvor det var mændene i byen som slog sig løs, væddet, og måske i ny og næ gjorde forretning.
I dag bruger vi ølstuen som vores frokost restaurant, men ofte også om aftenen da rummet har en skøn atmosfære.
Vinstuen
Er den “finere” stue hvor der i gamle dage kun blev serveret til det finere folk, og kun med det fine sølvtøj og de bedst pressede due. I dag bruger vi vinstuen som restaurant, hovedsageligt til aftenserveringer.
Gårdhaven
I gamle dage var gårdhaven blot et sted, hvor de besøgende på restauranten kunne opbevare deres heste, mens de spiste og drak. I dag danner den ramme om et skønt gårdmiljø, der fra det tidlige forår til det tidlige efterår, bliver brugt til en masse hygge. Om sommeren kan du opleve skøn live musik i gården.
Historien om Holms
Holms er en af Middelfarts ældste bygninger. Den er bygget i 1584 af en Tolder, der var bosat i byen. Dengang var det en del af en gård, til overnattende der var på gennemrejse. Til Holms hørte en hel del jord, som selvfølgelig blev dyrket af kyndige bondemænd.
I omkring 1700-1800 tallet fortsætter Holms som et overnatningssted for gennemrejsende i byen. Der tilføjes yderligere 3 møller til Holms, på højen hvor man i dag finder Middelfart banegård. Her dyrkede de brændevin og holdte kvæg.
I 1801 er der anført ved en folketælling, at Holms er ejet af gårdmænd, brændevinsbrændere og mølleejerer. Senere blev Holms borgmesterbolig samt bopæl for Claudius Madsen, som lavede Middelfart Avis i midten af 1800 tallet.
Familien Edsberg overtog ejendommen i 1860, og benyttede den som privatbolig og gæstgiveri. Familiens overhoved var bager og medstifter af Middelfart Håndværkerforening samt Middelfart Sparekasse, som i dag har hovedsæde lige overfor Holms.
I 1901 overtager Frøken Wilhelmine Sick ejendommen, og det blev et livslangt kærlighedsforhold. Hun drev huset som “Højskolehjem”. Det var et almindeligt navn på hoteller med mødelokaler, som Grundtvigske kredse skabte som alternativ til både almindelige kroer og “frelste” afholdshoteller.
I 1924 ønskede kommunen at huset skulle nedrives på grund af dets dårlige placering i bybilledet og husets ringe tilstand. Men Frøken Wilhelmine Sick var ikke klar til at opgive sit elskede højskolehjem. Hun fik iværksat en omfattende restaurering med støtte fra Nationalmuseet, et kontant statsligt bidrag på 6.000,00 kr. plus mere end kr 20.000,00 kr. af Frøkenens egen lomme.
Der blev med Nationalmuseets godkendelse lavet en del omforandringer og huset blev derefter fredet med den udformning, det havde ved genindvielsen. Kommunen har siden hele tre gange forsøgt at ophæve fredningen, sidst i 1972. Men fredningen holder ved endnu.
Wilhelmine Sick drev Holms frem til hendes død den 8. februar 1938. Men hendes fantastiske arbejde med fredningen af højskolehjemmet i Algade består.
I år 1939 overtager Axel Holm bygningen og drev hotellet fra 1939 til 1972. Det er efter ham hotellet fik sit navn. Axel Holm drev sammen med sin hustru Frida, Holms Hotel i 33 år.
Fra 1972 har der været flere forskellige til at drive Restaurant Holms. Og nu i år 2022 er den drevet af Liselotte Barfoed, der selv står i køkkenet og laver skøn dansk mad til restaurantens gæster. Hendes børn og svigerbørn er en stor del af det daglige arbejde på Holms og dem vil man som oftest støde ind i, når man besøger Restaurant Holms.
Liselotte driver restauranten med stor respekt for dens tidligere ejere og dens historie veltilpasset det 20 århundrede.